Theory of Constraints, kortweg TOC, is een managementmethodiek die is ontwikkeld door Dr. Eli M. Goldratt.
TOC zag het daglicht in 1984 in Dr.Goldratt’s management bestseller Het Doel. Sindsdien heeft TOC zich ontwikkeld tot een integrale managementmethodiek met specifieke oplossingen voor productie, distributie, projectmanagement, productie van diensten, marketing & sales en management accounting.

Uw organisatie; een ketting

TOC is een systeembenadering: Een organisatie is een samenhangend geheel met vele onderlinge relaties die samen één doel na (moeten) streven. Organisaties zijn dus als een ketting en kunnen nooit méér produceren dan hun zwakste schakel, de zogeheten constraint.

Organisaties zijn als een ketting en kunnen nooit méér produceren dan hun zwakste schakel, de zogeheten constraint

Iedere organisatie heeft een constraint en die beperkt haar prestaties ten opzichte van haar doel. TOC-implementaties zijn gericht op deze constraint; correcte benutting van de constraint leidt tot 20-50% capaciteitsstijging. Deze capaciteit stelt organisaties in staat om betrouwbaarder en sneller méér diensten te leveren met dezelfde mensen en middelen.

Constraints in denken

Sommige organisaties hebben geen interne constraint; ze hebben voldoende capaciteit om aan de vraag te voldoen. Hun effectiviteit wordt beperkt door ‘policy constraints’: Dominante aannames die hun groei beperken en die vaak de vorm hebben van cultuur -“zo doen we dat hier”-, procedures of prestatie-indicatoren.

TOC’s Thinking Processes zijn een set logische tools die u in staat stellen om gestructureerd uw organisatie te analyseren. Dit leidt tot de identificatie van één of meerdere aannames die niet (meer) valide zijn. Op deze basis wordt, met maximaal draagvlak van alle betrokkenen, een doorbraakoplossing en het implementatieplan gemaakt. Hierbij worden altijd 5 vragen doorlopen:

  1. Waarom veranderen? Veranderbereidheid
  2. Wat veranderen? Probleemanalyse
  3. Waarheen veranderen? Oplossingsontwerp
  4. Hoe de verandering teweeg brengen? Implementatieplanning
  5. Hoe continu te verbeteren? Prestatie-indicatoren

Resultaten voor u?

Wilt u meer weten over TOC? Download dan onze GRATIS whitepapers en presentaties of koop één van onze managementboeken.